Objavljeno u:

MOĆ BOJA U TRŽIŠNOJ KOMUNIKACIJI II

26.05.2014.

U komunikaciji s tržištem, boje su jedan od najsnažnijih mehanizama za privlačenje pozornosti i stvaranje naklonosti potrošača. One komuniciraju neverbalno, i kao takve govore najglasnije. Djeluju na podsvjesnom segmentu i zato trenutno privlače pozornost, a prema nekim istraživanjima već nakon tridesetak sekundi odlučujemo sviđa li nam se proizvod ili ne. Ako nam se dopadne, istraživati ćemo dalje, no kako odluke o kupnji donosimo temeljem emocija, ako je boja „kliknula“ pravu emociju, već smo na pola puta do kupnje.

Boje su nezaobilazne u privlačenju pozornosti potrošača u svim oblicima komunikacije s tržištem, posebno u stvaranju identiteta brenda, a korisne su i u poticanju produktivnosti i kreativnosti zaposlenih, pa kao takve mogu imati vrlo pozitivne učinke na poslovanje. No ukoliko ste za komunikaciju s tržištem izabrali boju koja „klika“ krive emocije, napravili ste si najbolju antireklamu. Jer kao što se obično ne trudimo saznati koje se kvalitete kriju iza osobe koja nas ne privlači fizički, tako se ni tržište neće truditi doznati više o našem proizvodu, ukoliko ga nismo privukli atraktivnom bojom.

Upravo zato izboru boja valja posvetiti dovoljno pažnje. U prošloj kolumni, Moć boja u tržišnoj komunikaciji obradila sam uporabu zelene, crvene, plave i roze boje. Kako i gdje koristiti žutu, narančastu i ljubičastu, te crnu i bijelu pročitajte u nastavku.

Žuta – boja druženja i veselja

Žuta je boja sunca, topline, radosti i veselja. Kao takva može biti izvrsna za sve proizvode koji promiču vitalnost i ljepotu života, a kako ova boja ujedno simbolizira pomlađivanje, pun je pogodak u industriji ljepote, u modnoj industriji i slično. Ona je ujedno boja socijalizacije, stoga će biti dobar izbor za poslove koji se bave organizacijom socijalnih događanja, raznih vrsta evenata i slično. Zlatno žutoj boji se čak dodaju kraljevske kvalitete, i kvalitete ekskluzivnosti, zato je zlatno žuta dobar izbor za sve skupe i izuzetno kvalitetne proizvode.

No žuta boja ima dvojaku kvalitetu, stoga je s njenom upotrebom potreban oprez. To je boja koja najviše privlači pozornost, i najsnažnije djeluje na naš um. Jarko žuta razbuđuje, a ponekad nas od nje može zaboljeti i glava. Neodgovarajuća nijansa žute može čak djelovati jeftino. Svi znamo koliko su iritantne web stranice s jarko žutom podlogom, i malo je vjerojatno da ćemo ozbiljno shvatiti bilo što, što se na njima nudi. No zanimljivo je da je upravo ta nijansa žute zaštitni znak Lidla, maloprodajnog lanca jeftinih proizvoda. Slučajno ili namjerno, i sam distributer svoje proizvode reklamira kao “Seriously cheaper”, iako se u tržišnoj komunikaciji izraz „jeftino“ najčešće izbjegava (jer se psihološki vezuje uz nisku kvalitetu). Upravo su zbog jeftinoće nekih nijansi žute, sve trash tiskovine, usmjerene na prevrtanje pikanterija iz privatnog života slavnih, i dobile naziv žuta štampa.

Narančasta boja – boja vitalnosti i kreativnosti

Narančasta boja simbolizira kreativnost i entuzijazam. To je topla boja, koja baš kao i crvena revitalizira i stimulira, no pri tome ne potiče ljutnju i bijes, i ne razara, kao što to ponekad čini crvena. Dobra je u svim industrijama koje promiču zaigranost, ljepotu života i kreativnost. Dobra je za marketinšku industriju, no vole je i djeca, koja su vrlo kreativna. Kako narančasta boja podiže energiju, često se koristi kod energetskih napitaka, te je praktički zaštitni znak za bezalkoholna pića. Narančasta boja također stimulira apetit, pa se može koristiti kod brze hrane ili za energetske pločice, no bio bi promašaj koristiti je za skupe i ekskluzivne proizvode. Ona simbolizira povoljnu kupnju.

Ljubičasta – boja luksuza i mudrosti

Ljubičasta je dobivena iz crvene i plave boje, stoga kombinira kvalitete i jedne i druge. Ona odražava snagu i odvažnost crvene, te mir i staloženost plave. Upravo zbog toga ova se boja povezuje uz ambiciju, otmjenost i luksuz, ali i uz mudrost. Svi oni koji kroz svoje proizvode žele ostaviti dojam prestiža i ekskluzivnosti, ali i oni koji na umjetan način žele povećati kvalitetu svog proizvoda profitirati će od uporabe ljubičaste. No ipak, nemojte koristiti ljubičastu ukoliko svoje proizvode prodajete na tržnici, jer je svima jasno da kvalitetnim proizvodima tamo nije mjesto. Kako se ljubičasta boja rijetko nalazi u prirodi, ona može djelovati umjetno, no zato je jako dobra boja za one koji se bave duhovnošću.

Crna boja – boja žalosti, ali i moći i autoriteta

Crna boja simbolizira žalost, i zato je bezrezervno dobar izbor za sva pogrebna poduzeća. No potreban je oprez (pa i hrabrost) kod izbora isključivo crne boje za komunikaciju s tržištem, ili za zaštitni znak brenda. Naime crna boja u vaš proizvod može unijeti beživotnost, otjerati potencijalne kupce, te vas i kao tržišnog igrača pokopati prije nego što ste u pravom smislu i počeli raditi. Crna definitivno ne ide uz svaki proizvod, i nije namijenjena širokom tržištu. No ako se dobro kombinira s ostatkom marketinške strategije, crna može odražavati hrabrost i eleganciju, te snagu i moć. Tako primjerice Jaguar ovu boju uspješno koristi kako bi privukao bogate pojedince višeg obrazovnog statusa, kojima su sofisticiranost i prestiž izuzetno bitni, a koji s crnom bojom i ekskluzivnim proizvodom svoj elitni status dodatno potvrđuju.

Crna boja ujedno odražava ozbiljnost i autoritet. To je zaštitna boja mnogih međunarodnih korporacija koje takav dojam žele ostaviti kod tržišta. S crnom bojom naprosto ste se izdvojili od ostatka konkurencije, te ste svima dali do znanja da ste nedostižni.

Često se i sami, kada počnemo raditi za neku prestižnu korporaciju osjećamo elitno. No upravo su velike korporacije najviše hijerarhijski i autoritetno ustrojene, pa se ponekad, ulaskom u njih doslovce sklanjamo sa sunca. Možda je tek slučajnost što crnu boju, kao svoj zaštitni znak koriste i razne mistične, ne baš pozitivno usmjerene organizacije.

Bijela boja – boja nevinosti, čistoće, ali i dobrog ukusa

Suprotno crnoj, bijela boja simbolizira nevinost, čistoću i odanost. Često je (u kombinaciji sa zelenom), koriste SPA centri i drugi saloni za relaksaciju i meditaciju, jer pomaže u opuštanju. Dobrodošla je i u svim oblicima konvencionalne ili alternativne medicine, s obzirom da evocira osjećaj savršenstva, te se povezuje sa svime što je dobro. To vjerojatno objašnjava zašto su svi liječnici odjenuti u bijele kute.

Na tržištu, bijela boja također može stvoriti dojam elitnosti. Obično je koriste skupi, lijepo dizajnirani i chic proizvodi namijenjeni probranoj klijenteli, koja točno zna što hoće i ne pristaje na kompromise. Tako bijela boja odlično ide uz Fiatov novi Fićo, ali i novu Bubu. No i kod izbora bijele boje također je potreban oprez, i bilo bi pogrešno koristiti je za jeftine proizvode, jer će time vjerojatno djelovati isprano, te jeftinije nego što doista jesu.

Za razliku od crne, bijelu će boju vjerojatno puno češće koristiti žene nego muškarci. Opće je poznato da Applove uređaje u bijeloj varijanti gotovo isključivo odabiru žene, dok one crne izabiru muškarci. Razlog zašto žene češće odabiru bijelu može biti u manjoj opterećenosti žena s moći, i općenito, većoj brizi za druge – koja ide uz bijelu. U krajnjoj liniji, žene i ulaze u brak odjevene u bijelo, a muškarci u crno.